توصیه های تغذیه در خصوص قند خون بالا و دیابت
این بیماری یک نوع اختلال در سوخت و ساخت بدن است به طوریکه بدن قادر به استفاده کامل از قند نمی باشد. دیابت یک بیماری خاموش ولی پیشرونده است که به تدریج تمامی بافتهای بدن را درگیر می کند و ممکن است فرد دیابتی سالها از ابتلا خود به این بیماری بی خبر باشد. از علائم اولیه دیابت پرخوری، تشنگی، کاهش وزن و پرادراری را می توان نام برد. بیماران مبتلا به دیابت باید تغذیه متعادل، تحرک کافی و سطح فعالیت بدنی مناسبی داشته باشند و ازاسترس و اضطراب پرهیز نمایند.
رژیم غذایی مناسب نیازهای روزانه فرد از جمله انرژی و مواد مغذی را تامین می کند و باید به همراه آن قند خون ،چربی خون و فشار خون و وزن افراد مبتلا به دیابت کنترل شود .هدف از تنظیم رژیم غذایی در افراد دیابتی کنترل قند خون، کنترل چربی خون و کنترل وزن بدن و همچنین تنظیم زمان مصرف وعده های اصلی و میان وعده ها به منظور پیشگیری از تغییر قند خون در افرادی است که دارو مصرف می کنند.
تغذیه و رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در کنترل هر سه نوع دیابت دارد بنابراین مراجعه به مشاور تغذیه ضروریست.
با رعایت یک رژیم غذایی منظم می توان به پیشگیری و درمان عواقب مزمن دیابت مانند بیماریهای کلیوی، فشارخون بالا و بیماریهای قلبی - عروقی کمک نمود، افراد دیابتی باید دریافت غذاهای غنی از چربی های ترانس و اشباع نظیر فست فودها، روغن های نباتی جامد، غذاهای سرخ کرده، لبنیات پرچرب را کاهش داده و بیشتر از منابع غذایی حاوی امگا 3 و اسیدهای چرب غیراشباع استفاده شود
مواد غذایی با سدیم بالا نظیر: غذاهای شور، کالباس , سوسیس ، پنیر پیتزا ، چیپس ، پفک و غذاهای کنسروی، مواد غذایی پر چرب حاوی کلسترول بالا و یا اسیدهای چرب ترانس نظیر: لبنیات پرچرب ، کره، خامه، غذاهای سرخ شده، گوشت های قرمز پرچرب و روغن جامد، مواد غذایی حاوی قندهای ساده نظیر : قند و شکر، عسل، مربا، انواع شیرینیهای، نوشابه های گازدار، انواع بستنی و آب میوه های تجاری
سعی کنید برنامه غذایی خود را منظم تنظیم کنید بنحوی که هر روز در ساعات معینی غذا بخورید.هیچ وعده غذایی حذف یا اضافه نمی گردد( سه وعده اصلی و سه میان وعده )
مصرف سروقت میان وعده ها ( بین صبحانه و نهار هنگام عصر و قبل از خواب )از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا از پایین افتادن قند خون (هیپوگلیسمی) در بین وعده های اصلی غذا و مخصوصا در طول شب که خطر هیپوگلیسمی بیشتر است، جلوگیری می کند.
از سبزیجات حاوی فیبر بالا همچون سبزیجات سبز ، کاهو ، کلم و غیره استفاده کنید.
از مصرف قند های ساده مثل قند ، شکر ، شکلات ، نوشابه های صنعتی ، بستنی ، دسرهای شیرین ، ژله ، کمپوت ، عسل ، مربا ، شیرینی ها ، کیک ها ، آب نبات خودداری کنید. می توانید از توت خشک و دیگر میوه های خشک شده نیز در کنار چای به مقدار محدود استفاده کنید.
تمام میوه ها قند دارند. میوه به میزان 2 تا 3 عدد در روز و در هر میان وعده یک میوه مصرف شود. تعداد دفعات مصرف میوه هایی شیرین (موز ، انگور ، خربزه و غیره ) کمتر شود.
از نان های سنتی و سبوس دار مانند سنگک، بربری، نان جو، تافتون سبوسدار به جای نان های سفید استفاده نمایید.
میوه و سبزی تازه روزانه به مقدار کافی استفاده شود.بهتر است سبزی ها به صورت تازه و کمتر سرخ شده میل شوند.
حتما قبل از صرف غذا از سالاد یا موادغذایی کم کالری مانند کاهو ، کرفس ، خیار استفاده کنید.
به هنگام طبخ غذاها از روغن مایع استفاده شود. از سرخ کردن غذاها پرهیز شود و در صورت سرخ کردن از روغن مایع (مخصوص سرخ کردنی به میزان کم ) استفاده شود.
از مصرف غذا های پرچرب، سرخ شده، امعاء و احشاء ، غذاهای آماده و کنسرو شده ، کره ، مارگارین ، سس مایونز ، خامه ، سوسیس ، کالباس ، ژامبون و پیتزا در حد امکان خودداری شود.
از مصرف نمک اضافی در خوراک ها واستفاده از نمکدان در سر سفره پرهیز کنید.
از صرف تنقلات و هرگونه ماده غذایی هنگام تماشای تلویزیون پرهیز کنید.
روزانه حداقل نیم ساعت ورزش ( مثل پیاده روی ) نمایید . مدت زمان ورزش خود را به تدریج به یک ساعت در روز افزایش دهید.
از عصبانیت ، نگرانی و قرار گرفتن در موقعیت های پر تنش خود داری کیند.
مصرف مواد غذایی نشاسته ای مانند سیب زمینی و ماکارونی به دو تا سه بار در ماه محدود شود.
مصرف نان و برنج کنترل شود. برنج را به 2تا 3 بار در هفته محدود کنید و ترجیحا در وعده نهارمصرف نمایید. ( بدون نان ، کم روغن و بدون ته دیگ )
برنج را به صورت ترکیب با سبزیجات ( سبزی پلو، کلم پلو و ... ) و یا حبوبات ( عدس پلو و ... ) مصرف نمایید.
مصرف لبنیات 2 تا 3 وعده در روز و حتما از نوع کم چرب مصرف شود.
روزانه حدود 8 لیوان آب بنوشید.
هیچ وعده غذایی را حذف نکنید .
بدون هماهنگی با متخصص تغذیه از جا به جا کردن مواد غذایی بین وعده های مختلف پرهیز نمایید چرا که این امر سبب می شود میزان کربوهیدرات موجود در هر وعده غذایی تغییر نماید و تنظیم قند خون شما به هم بخورد.
تا حد امکان سعی نمایید زمان مصرف دارو های پایین آورنده قند خون و زمان مصرف وعده هایی غذایی دارای نظم باشد و از تغییر دادن انها تا حد امکان خودداری نمایید.
همواره یک منبع قند ساده مثل شکلات یا ابنبات همراه خود داشته باشید تا در شرایط افت قند مصرف نمایید.
کاهش وزن متعادل و زیر نظر مشاور تغذیه در افراد دیابتی مبتلا به اضافه وزن و چاقی باعث کاهش قند خون می شود.
واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان رودبار
نظر دهید