• 1402/07/27 - 11:40
  • تعداد بازدید خبر : 170
  • زمان مطالعه: 5 دقیقه

توصیه ها ی تغذیه ای به مناسبت روز جهانی پوکی استخوان

پوکی استخوان یا استئوپروز Osteoporosis به معنی کم شدن تراکم استخوان است که بدنبال آن قدرت استخوان کم شده و شکننده می شود و شکننده شدن استخوان موجب میشود احتمال بروز شکستگی در آن بیشتر شود. بتدریج پیشرفت می کند و هیچ علامتی از خود بروز نمیدهد تا وقتی که شکستگی بوجود می آید.پوکی استخوان می تواند در هر استخوانی از بدن ایجاد شود ولی معمولا در ستون مهره،لگن، مچ دست و دنده ها بیشتر دیده می شود .بطور معمول تراکم استخوان مردان بیش از زنان است پس زنان بیش از مردان دچار پوکی استخوان میشوند و این بیماری در افراد لاغر و در کسانی که در فامیل نزدیک خود سابقه پوکی استخوان دارند بیشتر دیده میشود. در حدود سن40 سالگی تراکم استخوان در هر دو جنس کاهش میابد اما در خانم ها بعد از50 سالگی این کاهش شدیدتر می شود.
علل پوکی استخوان :
پوکی استخوان یکی از بیماری های شایع به ویژه در زنان کشورمان است که عمدتا به دلیل مصرف ناکافی منابع غذایی کلسیم و علل دیگری همچون مصرف زیاد غذاهای پروتئین حیوانی ، شور، پرفیبر، الکل ، نوشیدنی های حاوی کافئین و ... ایجاد می شود. پوکی استخوان خطرشکستگی خود بخودی استخوان ها را افزایش می دهد.
علایم و نشانه ها :
پوکی استخوان یا استئوپروز در شروع تا سالها بدون هیچ علامتی است ..مهمترین علامت پوکی استخوان درد است و این درد وقتی ایجاد می شود که استخوان دچار شکستگی می گردد .البته شکستگی های ناشی از پوکی استخوان معمولا بصورت شکستگی های ریز و بدون جابجایی و خفیفی هستند که بدون وارد شدن ضربه شدیدی به اندام ایجاد می شود.پس بیمار بدنبال یک حرکت بدنی که ممکن است قدری متفاوت از حرکات معمول وی باشد دچار شکستگی ریز و بدون جابجایی یا با جابجایی اندک در استخوان می شود.پوکی استخوان در بعضی افراد بیش از دیگران دیده میشود .تراکم و قدرت استخوان تحت تاثیرعوامل ژنتیکی و محیطی است .
توصیه های تغذیه ای:
برای حفظ سلامت و استحکام استخوان های خود و جلوگیری از شکستگی استخوان ناشی از پوکی استخوان توصیه های زیر را انجام دهید. روزانه کلسیم کافی حداقل1000 میلی گرم  از طریق مصرف منابع غنی آن خصوصا انواع لبنیات کم چرب دریافت شود. یک لیوان شیر حدودا دارای 133 میلی گرم کلسیم است. بنابراین اگر یک فرد بزرگسال روزانه 2 تا 3 لیوان شیر یا معادل آن ماست یا پنیر یا کشک دریافت کند، نیاز کلسیم وی تامین خواهد شد.برای جذب کلسیم باید مقادیر کافی ویتامین حدود 1000واحد بین المللی در روز از نور مستقیم خورشید و منابع غذایی آن تخم مرغ، جگر، ماهی، قارچ دریافت شود. مدت زمان استفاده از نور خورشید حدود10 دقیقه در روز دست کم دو الی سه بار در هفته است و کافی است صورت، دست ها و بازوها به طور مستقیم بدون شیشه، لباس و غیره در مقابل نور آفتاب قرار گیرد دریافت کافی منیزیوم تراکم استخوان را بهبود می بخشد. منابع منیزیوم اسفناج ، کدو ،آجیل ، زنجبیل ، ماهی ، حبوبات و کرفس و غیره می باشد. آهن نیز در شکل گیری و تراکم استخوان نقش مهمی دارد . بنابراین اولین اقدام اطلاع از وضعیت کم خونی فقر آهن و در صورت وجود، درمان آن می باشد. روی یا زینک یکی دیگر از منابع برای استحکام استخوان می باشد، که کمبود آن علاوه برپوکی استخوان عوارضی مثل عقب ماندگی و غیره را دارد. از منابع غذایی روی می توان به انواع گوشت ، کنجد ، ماست ، بروکلی و غیره اشاره کرد. بعضی ویتامین ها مثل ویتامین کا و آ نیز در سلامت استخوان نقش مهمی دارد. پتاسیم یکی دیگر از مواد معدنی مهم در شکل گیری و سلامت استخوان می باشد که منابع آن شامل اسفناج ، کرفس ، قارچ ، گوجه فرنگی ، سبزی پخته ، سیب زمینی، آلو انجیر ،برگه زرد الود ، پرتقال ، خرما ، موز ، گلابی و غیره می باشد.دریافت کافی پروتئین نقش مهمی در سلامت استخوان دارد و پروتئین های گیاهی مثل حبوبات توصیه می شود و مصرف پروتئین های جانوری مثل گوشت قرمز ،جگر و غیره به صورت یک تا دوبار در هفته توصیه می شود.نوشیدنی های طبیعی مانند آب میوه، دوغ کم نمک و انواع شربت ها به جای نوشابه های کافئین دار و انواع کولاها، چای و قهوه مصرف شوند.انواع ماهی به ویژه ماهی هایی که با استخوان مصرف می شوند را به عنوان منابع غنی از پروتئین، کلسیم، روی، فلوئور و ویتامین D مصرف نمایند. لازم است همواره وزن در محدوده ایده آل حفظ گردد و از افزایش یا کاهش مفرط آن پرهیز شود.مصرف روزانه 2 تا 3 واحد لبنیات کم چرب1/5 درصد لازم دارد.هر واحد لبنیات برابر است با1 لیوان شیر یا1 لیوان ماست=با2لیوان دوغ=45گرمپنیر=3قاشق غذاخوری کشک و... مواد غذایی زیر هم حاوی کلسیم هستند.البته جایگزین کافی برای لبنیات محسوب نمی شوند.حبوبات شامل عدس ، نخود ، لپه ، ماش ، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، لوبیا سفید ، لوبیای چشم بلبلی،کلم ، کاهو ، انواع مغز دانه ها مثل بادام ، کنجد و لوبیای سویا کم نمک و غیره
توجه : اگر با خوردن حبوبات دچار نفخ می شوید آن را به مدت چند ساعت خیس کرده آب آن را دور بریزید وسپس پخته و مصرف کنید. دقت کنید  زیاده روی در مصرف مغزدانه ها موجب اضافه وزن وچاقی می شود. موارد زیر ممکن است پوکی استخوان را تسریع و روند از بین رفتن تراکم استخوان را شدید نماید. نوشابه های گازدار شامل انواع کولا ها ، آب میوه های گازدار ، دوغ گازدار غذاهای پرنمک تنقلات شور مثل چیپس ، پفک ، چوب شور، آجیل شور ، خیار شور ، انواع شور که نمک زیادی دارد. مصرف غذاهای کنسروی یکبار در ماه بلامانع است. مصرف زیاد آنها چون حاوی سدیم زیادی هستند خطر پوکی استخوان را افزایش می دهند.
در مصرف چای و قهوه افراط نکنید. روزانه 1 2 فنجان چای کمرنگ کافیست . مصرف الکل می تواند خطر پوکی استخوان را تشدید نماید.برخی داروها با جذب کلسیم تداخل دارند بنابراین باعث تحریک اتلاف کلسیم می شوند .بنابراین در صورتی که دارویی مصرف می کنید حتما از عوارض ان آگاه باشید.
نحوه ی دریافت مکمل :
در شرایط عادی برای بزرگسالان ماهانه یک عدد پرل ویتامین (5000 D)واحدی  توصیه می شود .مکمل کلسیم ممکن است در افرادی که به میزان کافی لبنیات دریافت نمی کنند ، افرادی که توده استخوانی کمتر و یا پوکی استخوان دارند ، خانم ها در محدوده ی سنی یائسگی ، سالمندان ببا مشورت پزشک یا کارکنان بهداشتی نیاز باشد.
بهبود تغذیه شهرستان رودبار
  • گروه خبری : اخبار شبکه بهداشت و درمان رودبار,مطالب آموزشی,مطالب آموزشی واحد تغذیه,اخبار اختصاصی ,رویداداها,اطلاعیه ,گزارش تصویری
  • کد خبر : 112874
کلمات کلیدی
زینت مرادی نیا
خبرنگار

زینت مرادی نیا

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1402/07/27 11:40